Perła ® - ziemniaki purée
Składniki |
Ilość |
Perła®
|
1 opakowanie / 125 g |
Woda o temperaturze 70-80 ºC |
2 i 1/2 szklanki |
- Do naczynia wlać 2½ wody o temp. 70-80 ºC.
- Wsypać zawartość torebki i lekko ugnieść.
* Dla wzbogacenia smaku 200 ml wody zastąpić mlekiem o temperaturze 70-80 ºC. Można też dodać łyżeczkę masła lub margaryny.
Wydajność potrawy: ok. 750 g (4 porcje ).
Wartość kaloryczna 100 g gotowej do spożycia potrawy: 60 kcal.
Kopytka ziemniaczane
Składniki |
Ilość |
Perła®
- ziemniaki purèe |
1 opakowanie / 125 g |
Woda |
1 i 1/2 szklanki |
Mąka pszenna |
1 szklanka |
Jaja |
1 szt. |
świeże owoce
(np. truskawki) |
|
- Sporządzić puree z 1 1/2 szklanki zimnej wody
- Do puree dodać ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
- Formować wałeczki o grubości 2 cm
- Krajać na kawałki długości 3 cm.
- Do puree dodać ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
- Podawać polane tłuszczem lub jako dodatek do mięs.
Wydajność potrawy: 2-3 porcje.
Knedle ziemniaczane z owocami
Składniki |
Ilość |
Perła®
- ziemniaki purèe |
1 opakowanie / 125 g |
Woda |
1 i 1/2 szkl. |
Mąka pszenna |
1 szklanka |
Jaja |
1 szt. |
- Sporządzić puree z 1 1/2 szklanki zimnej wody.
- Do puree dodać ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
- Formować wałeczki o grubości 4 cm, pokroić na krążki .
- Krążki spłaszczyć i nadziewać owocami.
- Gotować we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z masłem lub z dodatkiem słodkiej śmietany.
Wydajność potrawy: 3-4 porcje.
Zupa ziemniaczana - krem
Składniki |
Ilość |
Perła®
- ziemniaki purée naturalne |
1 opakowanie / 125 g |
Bulion |
1,5 litra |
- Do ok.1,5 litra wrzącego bulionu wsypać wolno, ciągle mieszając zawartość torebki.
- Nie gotować.
- Do zupy dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki lub koperku.
Kluski Śląskie
Składniki |
Ilość |
Perła® - ziemniaki purée |
1 opakowanie / 125 g |
Woda |
1 i 1/2 szklanki |
Mączka ziemniaczana |
3/4 szklanki |
Mąka pszenna |
1/4 szklanki |
Jaja |
1 szt. |
- Sporządzić puree z 1 1/2 szklanki zimnej wody.
- Do puree dodać ok. 3/4 szklanki mączki ziemniaczanej, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
- Formować okrągłe kluski o średnicy 2 cm.
- Gotować we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać polane tłuszczem z przesmażoną cebulką lub jako dodatek do sosów i mięs.
Z tak przygotowanego ciasta można również sporządzić kluski nadziewane farszem mięsnym, grzybowym lub warzywnym.
Wydajność potrawy: ok 600g (3-4 porcje).
|
|
|