SOLAN O FIRMIE PRODUKTY KONTAKT ENGLISH VERSION ENGLISH VERSION
The only Potato Granule manufacturer in Central and Eastern Europe
PRZEPISY

 

Perła ® - ziemniaki purée

Składniki Ilość
Perła®
1 opakowanie / 125 g
Woda o temperaturze 70-80 ºC 2 i 1/2 szklanki

  1. Do naczynia wlać 2½ wody o temp. 70-80 ºC.
  2. Wsypać zawartość torebki i lekko ugnieść.

* Dla wzbogacenia smaku 200 ml wody zastąpić mlekiem o temperaturze 70-80 ºC. Można też dodać łyżeczkę masła lub margaryny.

Wydajność potrawy: ok. 750 g (4 porcje ).
Wartość kaloryczna 100 g gotowej do spożycia potrawy: 60 kcal.



Kopytka ziemniaczane

Składniki Ilość
Perła® - ziemniaki purèe 1 opakowanie / 125 g
Woda 1 i 1/2 szklanki
Mąka pszenna 1 szklanka
Jaja 1 szt.
świeże owoce (np. truskawki)  

  1. Sporządzić puree z 1 1/2 szklanki zimnej wody
  2. Do puree dodać ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
  3. Formować wałeczki o grubości 2 cm
  4. Krajać na kawałki długości 3 cm.
  5. Do puree dodać ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
  6. Podawać polane tłuszczem lub jako dodatek do mięs.

Wydajność potrawy: 2-3 porcje.


Knedle ziemniaczane z owocami

Składniki Ilość
Perła® - ziemniaki purèe 1 opakowanie / 125 g
Woda 1 i 1/2 szkl.
Mąka pszenna 1 szklanka
Jaja 1 szt.

  1. Sporządzić puree z 1 1/2 szklanki zimnej wody.
  2. Do puree dodać ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
  3. Formować wałeczki o grubości 4 cm, pokroić na krążki .
  4. Krążki spłaszczyć i nadziewać owocami.
  5. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Podawać z masłem lub z dodatkiem słodkiej śmietany.

Wydajność potrawy: 3-4 porcje.


Zupa ziemniaczana - krem

Składniki Ilość
Perła® - ziemniaki purée naturalne 1 opakowanie / 125 g
Bulion 1,5 litra

  1. Do ok.1,5 litra wrzącego bulionu wsypać wolno, ciągle mieszając zawartość torebki.
  2. Nie gotować.
  3. Do zupy dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki lub koperku.



Kluski Śląskie

Składniki Ilość
Perła® - ziemniaki purée 1 opakowanie / 125 g
Woda 1 i 1/2 szklanki
Mączka ziemniaczana 3/4 szklanki
Mąka pszenna 1/4 szklanki
Jaja 1 szt.

  1. Sporządzić puree z 1 1/2 szklanki zimnej wody.
  2. Do puree dodać ok. 3/4 szklanki mączki ziemniaczanej, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, wyrobić ciasto.
  3. Formować okrągłe kluski o średnicy 2 cm.
  4. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Podawać polane tłuszczem z przesmażoną cebulką lub jako dodatek do sosów i mięs.

Z tak przygotowanego ciasta można również sporządzić kluski nadziewane farszem mięsnym, grzybowym lub warzywnym.

Wydajność potrawy: ok 600g (3-4 porcje).


 
ul. Łódzka 2, 95-015 Głowno, tel.: 042 7105200, fax: 042 7105300, e-mail: solan@solan.pl